Składniki:
- 6 torebek zielonej herbaty
- 2,5 szklanki owoców (np. truskawek, brzoskwiń, mango, gruszek, winogron, pomarańczy)
- 2 szklanki (475 ml) soku z winogron
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj 475 ml wody. Zdejmij z ognia, przestudź przez kilka minut.
- Do garnka z gorącą wodą włóż torebki herbaty. Zaparzaj przez ok. 2 minuty.
- Po tym czasie wyjmij torebki herbaty i dodaj 2 szklanki (475 ml) wody.
- Przestudź napój do temperatury pokojowej.
- Owoce umyj i pokrój w kostkę albo w plasterki.
- Do herbaty dodaj sok z winogron i owoce.
- Przykryj i odstaw do lodówki. Schładzaj conajmniej 1 godzinę.
- Podawaj z lodem.
Wskazówki:
- Dla urozmaicenia smaku napoju, możesz użyć aromatyzowanej zielonej herbaty.
Żródło przepisu:
Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 166
Mniam